Republica Moldova a depăşit Japonia şi SUA

În clasamentul ţărilor cu cel mai rapid acces la Internet, ţara noastră a ocupat locul al treilea.

Din 152 de ţări, incluse în clasamentul privind viteza accesului la Internet, Republica Moldova ocupă locul 3 de onoare. Potrivit acestui indicator, doar două ţări ne depăşesc: Coreea de Sud şi Letonia. În acelaşi clasament, Japonia ocupă locul 4, iar SUA - tocmai locul 26. Aceste rezultate se conţin în clasamentul Net Index al Companiei Ookla, care a creat service-ul Speedtest.

Astfel, Coreea de Sud se află în topul clasamentului cu viteza medie a accesului la Internet de 34,14 megabiţi pe secundă. Utilizatorii letoni intră în reţea la viteza de 24,29 megabiţi pe secundă. Republica Moldova nu este cu mult în urma Letoniei — viteza medie a accesului la Internet în ţara noastră este de 21,37 megabiţi pe secundă. Japonia însă rămîne în urmă cu 20,29 megabiţi pe secundă. Ultima ţară din rîndul celor 5 lideri este Suedia.

În topul primelor 10 ţări cu cel mai rapid acces la Internet au intrat: România, Bulgaria, Olanda, Lituania şi Portugalia.

SUA a obţinut poziţia a 26-a în acest clasament: americanii intră în reţea la viteza de 10,16 megabiţi pe secundă (de 2 ori mai mică decît în Moldova). Federaţia Rusă se află pe poziţia a 28-a, Marea Britanie — pe poziţia a 33-a, iar Israelul — pe poziţia a 60-a.

Pe ultimele poziţii ale clasamentului se află Zimbabwe, Guatemala, Yemen, Mali şi Sudan. În aceste ţări viteza accesului la Internet nu depăşeşte 5000 kilobiţi pe secundă.

Aceeaşi Companie Ookla a menţionat că piaţa de servicii-Internet a Republicii Moldova este unica, care nu a avut de suferit de pe urma crizei economice. Mai mult decît atît, anul trecut s-a înregistrat o creştere pe piaţa de servicii-Internet de circa o treime, estimată la peste 400 milioane lei.

Sursa: website-ul Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor